Presning af æbler til most i Køge

Æblepresning er en hyggelig aktivitet som familien kan være fælles om. Det er en stor glæde at drikke æblemost af egne æbler.

Sådan foregår mostning af æbler

I kommer med alle jeres æbler i poser og spande. Det kan både være nedfaldsæbler og æbler plukket fra træet.

Æblerne skal være vasket hjemmefra. Det er mest kritisk hvis æblerne er nedfaldsæbler, idet der formentlig er jord på æblerne.
Du kan godt bruge æbler med stødpletter eller skurv.
Al form for mug skal undgås. Det hjælper ikke at skære det mugne bort.
Æbler med fugleklatter skal også sorteres fra. De kan skrælles og bruges til æblegrød.

Saml gerne nedfaldsæblerne sammen løbende og læg dem køligt. De kan holde sig nogle dage, til du får samlet nok.

Æblerne halveres* og lægges i æblekværnen. I kværnen kværnes æblerne til pulp, der kan presses.

*På grund af risikoen for svampegiften patulin skal alle æbler til most skæres igennem i halve, så det kan undersøges om der er mug i kernehuset. Æbler med mug i kernehuset skal kasseres.
Hvis du har plukket dine mosteæbler fra træet samme dag som de skal mostes, behøver du dog ikke at skære dem igennem, idet svampen kun vokser i nedfaldsæbler og i æbler der lagres.

Så hældes æblepulpen i kværnen. Kværnen kan rumme 20 liter pulp ad gangen.

Æblemosten presses af pulpen og samles i en spand med tappehane. Når spanden er fuld, eller der ikke er flere æbler, tappes æblemosten på flasker. Du kan medbringe plastflasker eller glasflasker beregnet til fødevarer. Du kan også bestille flasker hos mig.

Æblemosten kan holde sig en lille uge i køleskab.

Ønsker du længere holdbarhed skal mosten fryses eller pasteuriseres. Frysning bevarer den friske æblesmag. Pasturisering gør mosten sødere i smagen. Begge dele smager stadig skønt af æbler fra din egen have.

Ved pasturisering varmes mosten op til 80 grader, inden den hældes på varme flasker og lukkes til. Pasturiseret æblemost opbevares bedst køligt og mørkt, men behøver ikke at være i køleskab.

 

Du kan også presse saft af pærer. Pæresaft kan godt mangle syre i smagen, så du kan eventuelt medbringe syrlige æbler til dine pressepærer.

 

Hvis jeg skal pasteurisere din æblemost for dig, skal du give besked en uge i forvejen. Prisen afhænger af mængden.

Hvis du gerne vil købe emballage til din æblemost, skal du give besked en uge i forvejen.

Presningen foregår på Egøjevej 30a, 4600 Køge.

Der er parkeringsmulighed på vejen, men det kan ikke garanteres at der er plads

Fødevarer & Formalia4600 Køge 50509888 info@fofor.dkCVR.nr. 42771686 Salgs- og leveringsbetingelser